Stralsund och öarna Rügen och Usedom

Stralsund och öarna Rûgen och Usedom
I nordöstra Tyskland ligger detta område som en gång i tiden tillhörde Sverige. Området har efter Tysklands enande rustats upp till sin forna glans. Vi besöker kurorterna på Usedom och Rügen. En resa i svenska fotspår i dagens Tyskland!
 
Dag 1. Hemorten–Stralsund                            
Vi lämnar Sverige och åker genom Danmark till färjan Gedser – Rostock. Ombord finns det möjlighet att äta lunch. Väl framme i Tyskland har vi ca en timmes resa till Stralsund. När vi kommer fram till Stralsund börjar vi med en guidad stadsvandring. På kvällen äter vi middag på vårt hotell.  
 
Dag 2–3. Utflykter Usedom och Rûgen
Vi bor under hela vår vistelse i Stralsund. Denna trevliga stad jämte havet har ett trevligt utbud av kultur, historia, shopping, restauranger och natur. Stralsund är känt bl.a för flera vackra kyrkor men också det mäktiga rådhuset vid torget. I denna stad är det helt enkelt lätt att få timmarna att gå.
 
Dag 4. Stralsund – Hemorten           
Efter frukost så lämnar vi Stralsund och beger oss hemåt. På vägen mot färjan i Rostock hinner vi göra ett litet kort besök i grannstaden Greifwald med sin 750 åriga hansahistoria med gotiska tegelkyrkorna, gavelhusen, marknadsplatsen, rådhuset, gamla stan m.m. Resan hem går genom Danmark och framåt kvällen är vi åter hemma.
 
Ingår: Bussresa, logi i tvåbäddsrum, 3 frukostar, 1 middag, 1 lunch på Rügen, stadsrundtur i Stralsund, entré och audioguide på Peenemündes historiskt tekniska museum, rundtur på Usedom och Rügen, kaffe med kaka på vattenslottet Mellenthin, färjeavgifter, vägskatter och reseledare.
 
Utflykter
 

Usedom (ingår)

Ungefär hälften av ön tillhör Tyskland medan den andra delen ligger i Polen. Den tyska delen har en 4 mil lång stenfri sandstrand. Vi åker först till Peenemünde där vi besöker historiskt tekniska muséet. Här tillverkades och utvecklades raketer under andra världskriget. Vi ser de tre ”kejsarbadorterna” Bansin, Heringsdorf och Ahlbeck. Orterna har alla sin egen charm med vita villor, hotell och pensionat. I Heringsdorf ser vi den 508 m långa bryggan som är Europas näst längsta brygga. Ett vanligt bildmotiv från Usedom är bryggan i Ahlbeck med ett hus som har rött tak och fyra gröna torn. Vi avrundar besöket på Usedom med kaffe och kaka på vattenslottet i Mellenthin.

Rügen (ingår)

Vi börjar vår rundtur i Putbus. Här ser vi bl. a. palatset Lottum och teatern. Därefter kommer vi till Binz, öns största badort, med en 3 km lång strandpromenad. Överallt finns vita vackra sekelskiftsvillor uppförda i trä med balkonger, torn och burspråk. Staden räknas som den stad där badortsarkitekturen bäst har bevarats. Norr om Binz gör vi ett stopp vid Hitlers tänkta semesteranläggning, Prora.

Hotell: Arcona Hotel Baltic
Status:
Fullt