Tyska Östersjökusten

I nordöstra Tyskland ligger detta område som en gång i tiden tillhörde Sverige. Området har efter Tysklands enande rustats upp till sin forna glans. Vi besöker kurorterna på Usedom och Rügen. En resa i svenska fotspår i dagens Tyskland!

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1. Hemorten–Greifswald           

Vi lämnar Sverige och åker genom Danmark till färjan Gedser – Rostock. Ombord finns det möjlighet att äta lunch. Väl framme i Tyskland har vi ca en timmes resa till Greifswald. På kvällen äter vi middag på vårt hotell.  

Dag 2–3. Greifswald

Vi bor under hela vår vistelse i Greifswald. Den trevliga staden bjuder sina besökare på mycket och man kan bl. a. besöka den lokala marknaden, fisktorget - Fischmarkt. Runt torget kan man även se flera vackra gavelhus; det äldsta byggt redan på 1300-talet. En av romantikens främsta konstnärer, Caspar David Friedrich, som föddes i staden är känd för sina målningar, som visar naturen och i synnerhet havets krafter och storslagenhet. Några av hans verk finns att se på stadsmuseet. Gemensam middag på kvällarna.

Dag 4. Greifswald – Rügen - Hemorten                

Efter utcheckning lämnar vi Greifswald och åker mot Rügen Vi åker via den 4,1 kilometer långa Rügenbron till ön Rügen. Bron invigdes i slutet av oktober 2007 och är Tysklands längsta bro. Vi gör en rundtur på ön som bjuder både på sandstränder och klippiga kustlinjer. Inlandet är fullt av skogar och mindre berg. På eftermiddagen lämnar vi Rügen och åker till Rostock där vi tar färjan till Gedser, vidare genom Danmark och tillbaka till Sverige och våra hemorter efter en minnesvärd resa.

I priset ingår

Bussresa,  3 frukostar, 3 middagar, stadsrundtur i Greifswald och i Stralsund, entré och audioguide på Peenemündes historiskt tekniska museum, rundtur på Usedom och Rügen, kaffe med kaka på vattenslottet Mellenthin, färjeavgifter, vägskatter och reseledare.

Hotell

Mercure Hotel, Greifswald

Tel. 0049-3834-5440

www.mercure.com

Utflykter

Stadsrundtur i Greifswald (ingår)

Vi gör en rundtur med buss och till fots för att bekanta oss med den 750-åriga hansastaden, som under 150 år tillhörde Sverige. Här finns många attraktiva sevärdheter, de gotiska tegelkyrkorna, gavelhusen, marknadsplatsen, rådhuset, gamla stan m.m.

Stralsund (ingår)

Vi gör en stadsvandring med lokalguide i hansastaden Stralsund med sina spetsgavlade, segelliknande små hus, gamla befästningsmurar, medeltida borgarhus och hamn med historiska magasin. Staden har en brokig historia och har fått försvara sig mot sina grannar flera gånger. Det omgivande havet och vallgravarna var till stor hjälp och bidrog till att staden var ett starkt fäste. Efter rundvandringen i Stralsund är det gott om tid att upptäcka staden på egen hand.

Usedom (ingår)

Ungefär hälften av ön tillhör Tyskland medan den andra delen ligger i Polen. Den tyska delen har en 4 mil lång stenfri sandstrand. Vi åker först till Peenemünde där vi besöker historiskt tekniska muséet. Här tillverkades och utvecklades raketer under andra världskriget. Vi ser de tre ”kejsarbadorterna” Bansin, Heringsdorf och Ahlbeck. Orterna har alla sin egen charm med vita villor, hotell och pensionat. I Heringsdorf ser vi den 508 m långa bryggan som är Europas näst längsta brygga. Ett vanligt bildmotiv från Usedom är bryggan i Ahlbeck med ett hus som har rött tak och fyra gröna torn. Vi avrundar besöket på Usedom med kaffe och kaka på vattenslottet i Mellenthin.

Rügen (ingår)

Vi börjar vår rundtur i Putbus. Här ser vi bl. a. palatset Lottum och teatern. Därefter kommer vi till Binz, öns största badort, med en 3 km lång strandpromenad. Överallt finns vita vackra sekelskiftsvillor uppförda i trä med balkonger, torn och burspråk. Staden räknas som den stad där badortsarkitekturen bäst har bevarats. Norr om Binz gör vi ett stopp vid Hitlers tänkta semesteranläggning, Prora.

Anslutningar

Sm, Kr, Sk, Bl