Kryssning Höga kusten

Följ med på en unik kryssning med M/S Birka från Stockholm längs Höga Kusten och upplev den vackra Norrlandskusten på ett helt nytt sätt. Vi gör strandhugg i Härnösand där vi erbjuder spännande utflykter för alla smaker.

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1. Hemorten – Stockholm, Kryssning

Avresa från hemorten på morgonen. På eftermiddagen checkar vi in på kryssningsfartyget som avgår kl. 16.00 från Stockholm. Vi börjar med sommarfest och härlig stämning på soldäck medan vi sakta seglar ut från Stockholm. Under Captain´s cocktail får du träffa alla som kommer att ta hand om dig under kryssningen innan du slår dig ned vid dukat bord för en 3-rätters välkomstmiddag. Lite senare bjuds vi på underhållning och kan ta en svängom på dansgolvet.

Dag 2. Höga Kusten med Härnösand

Vi vaknar upp i Härnösand – Höga Kustens sydligaste kuststad. Fartyget ligger ett stenkast från centrum med bevarade trähus och båtliv mitt i staden. Vill du uppleva ännu mer av den unika Höga Kusten, följ med på någon av våra guidade utflykter. På kvällen väntar en välsmakande 3-rätters middag,  medan vi sakta seglar inomskärs i fyra timmar genom Sannasundet till Höga Kusten bron, via surströmmingens paradisö Ulvön och Trysundaön upp till Skagsudde.

Dag 3. Kryssning, Stockholm - Hemorten

Vi tillbringar vår sista kryssningsdag till havs. Delta i aktiviteterna ombord, passa på att shoppa till taxfreepriser, koppla av på soldäck eller unna dig en härlig behandling i den fina spa-anläggningen på däck 10. Kl. 15.45 anländer vi åter till Stockholm där vår buss väntar för att ta oss söderut igen efter en minnesvärd resa till världsarvet Höga Kusten.

I priset ingår

Bussresa, kryssning, logi i tvåbäddshytt insides (Cabin Ekonomi), två 3-rätters middagar (exkl. dryck), frukost, brunch, underhållning och aktiviteter ombord samt reseledare.

Rederi

Birka Cruises

www.birka.se

Utflykter

SMAKA PÅ HÖGA KUSTEN, 4 TIM.     695:-
Höga Kusten bjuder både på dramatiska landskap och matupplevelser utöver det vanliga. En båttur på Ådalen III tar dig längs Ångermanälven upp till Högakustenbron. Ombord får du testa den unika delikatessen surströmming och får veta mer om Höga Kustens historia och lokala matkultur av ingen mindre än surströmmingskungen Ruben Madsen. En upplevelse för alla sinnen!

DESTILLERIER I VÄRLDSKLASS, 5 TIM.     1 295:-
Besök två unika destillerier, Hernö Gin som på kort tid blivit Europas mest prisbelönta gin och Box Whisky som producerar whisky i världsklass. Box Whisky är världens nordligaste whiskydestilleri och ligger vid den mäktiga Ångermanälvens mynning. Efter guidad visning i destilleriet och lunch får du prova de omtalade dropparna. Hernö Gin är Sveriges första och världens nordligaste ginproducent. Känn doften av enbär hos den lilla uppstickaren, hör om deras resa och träffa Marit. Och så klart testa den prisbelönta drycken med en touch av Norrland.

VÅRDKASBERGET OCH VÄSTANÅFALLET, 4 TIM.     445:-
En dag med guidad busstur upp till Vårdkasberget med milsvid utsikt över staden och havet. Besök och guidning på naturreservatet Västanå med bruksmiljö och ett av Sveriges högsta vattenfall med en fallhöjd på cirka 90 meter. För den som vill finns det även tid för att besöka Härnösand stad på egen hand.

HÄRNÖSAND OCH HÖGA KUSTENS HISTORIA, 4 TIM.     475:-
Härnösand grundades år 1585 och är en av Norrlands äldsta städer. Under dagen får du höra spännande berättelser om Härnösands och regionens historia. Vi börjar med en guidad tur på Härnösands Bilmuseum, Sveriges största med riktiga rariteter. Vad sägs om ett gammalt ”korvstånd” och ”folka med californiabåge och takräcke de lux med träribbor”. Vi åker vidare till Murberget som är ett av Sveriges största friluftsmuseum och äter lunch på en av norra Europas äldsta gästgiverier, Spjutegården mitt i friluftsmuseet. Turen går vidare till Stora Torget i Härnösand med stadsguidning och möjlighet till besök på Konsthallen, Domkyrkan och promenad i Östanbäcken – en välbevarad stadsdel med trähus från 1700- och 1800-talet.

KONST OCH KULTUR PÅ HÖGA KUSTEN, 5 TIM.     765:-                                                                                                                                                                                                                  Höga Kusten är inte bara rik på vacker natur utan också på konstnärer som haft en längtan att skildra den dramatiska miljön. Nordingrå är känt för sina vackra byar, slingrande vägar och små fiskelägen. Här ligger museibyn Mannaminne, ett stort levande konstverk skapat av konstnären Anders Åberg. Här finns allt från gamla hus från bygden till flygplan och det är också här vi äter lunch. Vi åker vidare till Mjälloms Tunnbröd, Sveriges äldsta Tunnbrödsbageri, där vi får en guidad tur med tunnbrödsprovning. Vi får med oss var sin present, en ”goodie bag” med välsmakande och krispigt tunnbröd i olika smaker. Ett stopp på Hornöberget med souvenirshop och utsiktsplats vid Högakustenbron hinner vi med på vägen tillbaka till fartyget.

VÄRLDSARVET HÖGA KUSTEN, 5 TIM.     725:-                                                                                                                                                                                                                                   Höga Kusten har världsrekord i landhöjning! Här går världens högsta kustlinje, 286 meter över havet och landhöjningen har skapat en unik skärgårdsmiljö av vikar, laguner och sjöar. På vår väg norrut till Skuleberget stannar vi för att beundra Högakustenbron från utsiktsplatsen på Hornöberget. Skuleberget är med sin dramatiska profil ett viktigt landmärke i Höga Kusten. I Naturum Höga Kusten vid bergets fot får vi veta mer om världsarvet och varför Höga Kusten blev utsett till Världsarv av Unesco år 2000. Här tar vi också ett kaffestopp med en Höga Kustenpralin från Jeltsjes choklad. Vi äter lunch på toppen av berget som nås med linbana och beundrar den magnifika utsikten.

HEMSÖ FÄSTNING: BOMBER, GRANATER OCH SPIONER, 4 TIM.     645:-                                                                                                                                                                                           Djupt nere i berget på Hemsön finns Sveriges bäst bevarade försvarshemlighet, ett underjordiskt fort från kalla krigets dagar. Upplev den spännande historien om Hemsö Fästning, vars uppgift var att hindra främmande fartyg från att ta sig upp i Ångermanälven och vidare in i landet. På 40 meters djup tjänstgjorde 320 soldater, som i skydd av berget skulle överleva en kärnvapenattack. Vi ser stridsledningsrum, kanonbatterier, kanontorn, luftvärn, sjukrum och matsalar – allt unikt bevarat. En spännande dag som avslutas med lunch i Hemsö Fästnings nya restaurang.

Anslutningar

Sm, Kr, Sk begränsad