Jokkmokks marknad

JOKKMOKKS MARKNAD - med Ishotellet i Jukkasjärvi och Aitik Koppargruva

Vår resa till Jokkmokk är sedan många år en av våra mest omtyckta. På årets resa gör vi även ett intressant besök hos Boliden Aitik, som är Sveriges största koppardagbrott. Vi besöker även Ishotellet – ett hotell och en konstutställning av is från Torne älv. Välkomna till Jokkmokks 414:e marknad!

 

För att se vilka anslutningsplatser vi har, klickan på den oranga triangeln som är till vänster om avresedatumet nedan

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1.          Hemorten – Sundsvall  

Vi startar tidigt på morgonen och färden går via Jönköping norrut. Vi gör paus för fika och lunch. Framåt kvällen når vi Sundsvall där vi övernattar.

Dag 2.          Sundsvall - Gällivare

Efter en god frukost tar vi plats i bussen och fortsätter resan längs Norrlandskusten. Vi passerar städerna Umeå, Skellefteå och Luleå innan vi så småningom kommer till Gällivare. Efter incheckning äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 3.          Aitik Koppargruva och Ishotellet

På morgonen gör vi ett intressant besök hos Boliden Aitik, belägen en kort resa från vårt hotell. Gruvan är inte bara Sveriges största koppargruva och världens mest effektiva koppardagbrott. Här finns också några av världens största maskiner. Vi fortsätter sedan till Jukkasjärvi där vi ska besöka Ishotellet, 4 000 kvadratmeter stort och byggt av 30 000 ton snö. Här finns allt, bar och bastu, konsthall, kyrka, sviter och salar utsmyckade av våra främsta isskulptörer. Ett byggnadsverk av världsklass. Vi äter lunch i hotellets restaurang. Vi besöker även Jukkasjärvis vackra träkyrka där vi  blir guidade. Vi gör därefter ett kortare besök i Kiruna innan vi återvänder till Gällivare till vårt hotell för middag och övernattning.

Dag 4.          Jokkmokks marknad

Efter en god frukostbuffé lämnar vi Gällivare och åker de 10 milen till Jokkmokks marknad. Vi ägnar hela dagen åt denna fantastiska marknad som är Europas största vinterfest. Människor från hela världen möts och skiljs i det vinterljus som vilar över norra polcirkeln i början av februari. Eldar brinner och lyser varmt och välkomnande. Det är aktiviteter överallt och besökare ilar mellan föreställningar,  marknadsstånd och utställningar.  Nöjda och med många upplevelser rikare fortsätter vi till Luleå där vi äter middag och övernattar.

Dag 5.          Luleå - Sundsvall

Efter frukost tar vi återigen plats i vår buss. Denna dag åker vi till dagens etappmål Sundsvall där vi äter resans sista gemensamma middag.

Dag 6.          Sundsvall – Hemorten 

Efter frukostbuffén fortsätter vi hemåt. Vi gör paus för fika och lunch utmed vägen och är hemma i våra respektive hemorter framåt kvällen.

Vi reserverar oss för ev. programändringar!

I priset ingår

Bussresa, logi i tvåbäddsrum. 5 frukostar, 5 middagar, visning av koppargruvan Aitik, Ishotellet och kyrkan i Jukkasjärvi, lunch dag 3 samt reseledare.